Migrän är en vanlig och ofta invalidiserande huvudvärk som drabbar miljontals människor. Många undrar om det finns en ärftlig komponent och om man kan ärva benägenhet för migrän av sina föräldrar. Läs vidare för att få svar på om migrän är ärftligt, vad forskningen säger och vad det innebär om du lider av migrän.
Migrän är en återkommande huvudvärk som oftast ger pulserande, intensiv smärta på ena sidan av huvudet. Migränattacker varar vanligtvis i 4 till 72 timmar. Förutom huvudvärken får de flesta migräniker även andra symtom som illamående, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet. Vissa upplever även synsstörningar, stickningar och domningar. Migrän är den näst vanligaste typen av huvudvärk och ungefär 12-15% av befolkningen lider av migrän. Det är vanligare bland kvinnor än män.
Är migrän ärftligt?
Forskning har visat att det finns en stark ärftlig komponent när det gäller migrän. Om en förälder lider av migrän, är risken stor att barnet också kommer att utveckla tillståndet.
Gener har stor betydelse
Tvillingstudier har visat att människors gener har mycket stor betydelse för risken att utveckla migrän. Enäggstvillingar, som har exakt samma gener, uppvisar en mycket högre samstämmighet (upp till 60%) för migrän jämfört med tvåäggstvillingar (15-25%). Detta tyder på att generna spelar en avgörande roll.
Man har identifierat ett antal gener som kan öka risken för migrän, bland annat gener som påverkar signalsubstanser i hjärnan som serotonin och kalcitonin-genrelaterad peptid (CGRP). Vissa mutationer i dessa gener kan göra att personer blir mer benägna att utveckla migrän.
Risken ökar om båda föräldrarna har migrän
Om en förälder lider av migrän är risken att barnet också utvecklar migrän ungefär 40-60%. Om båda föräldrarna har migrän är risken hela 75-90% att barnet kommer att få migrän. Det betyder dock inte att migrän enbart beror på gener. Miljöfaktorer spelar också roll.
Barn som har en förälder med migrän löper 2-4 gånger så hög risk att utveckla tillståndet, jämfört med barn utan föräldrar med migrän. Om båda föräldrarna har migrän så är risken 5-8 gånger så hög.
Vad innebär ärftlighet för mig?
Ärftlighet betyder inte ödesbestämt. Bara för att en förälder har migrän betyder det inte att du garanterat kommer att utveckla det. Generna lägger grunden och gör en person mer benägen, men det är inte hugget i sten. Livsstil och miljöfaktorer spelar också in.
Det finns olika sätt att minska risken och lindra symtomen om man har ärvt en benägenhet. Det handlar bland annat om:
- Motion och regelbunden sömn
- Undvika triggande faktorer som stress, starka lukter och flimmer från skärmar
- Vila i ett mörkt och tyst rum när en attack startar
- Medicinering vid behov, t.ex. smärtstillande eller migränmediciner
Ärftlighet behöver alltså inte vara ett hinder för ett bra liv om man lider av migrän. Med kunskap, god självkännedom och rätt behandling kan man hantera symtomen och leva ett aktivt liv.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis visar forskningen tydligt att migrän har en stark koppling till ärftliga faktorer. Risken att utveckla migrän är mycket högre om en förälder lider av tillståndet. Gener som påverkar signalsubstanser i hjärnan har visat sig ha särskild betydelse.
Ärftlighet betyder dock inte att man med säkerhet kommer att få migrän. Det handlar om ökad risk och benägenhet. Med rätt kunskap och levnadsvanor kan man minska risken och lindra symtomen om man ärvt en genetisk sårbarhet.
Referenser
[1] Oedegaard, K. J., Greenwood, T. A., Lunde, A., Fasmer, O. B., Akiskal, H. S., Kelsoe, J. R., & Oedegaard, A. (2010). A genome-wide linkage study of bipolar disorder and co-morbid migraines: replication of migraine linkage on chromosome 4q24, and suggestion of an overlapping susceptibility region for both disorders on chromosome 20p11. Journal of affective disorders, 122(1-2), 14–26.
[2] Mulder, E. J., Van Baal, C., Gaist, D., Kallela, M., Kaprio, J., Svensson, D. A., ... & Palotie, A. (2003). Genetic and environmental influences on migraine: a twin study across six countries. Twin Research, 6(5), 422-431.
[3] Stewart, W. F., Bigal, M. E., Kolodner, K., Dowson, A., Liberman, J. N., & Lipton, R. B. (2006). Familial risk of migraine: variation by proband age at onset and headache severity. Neurology, 66(3), 344–348.
Swedishbalance kräver att du returnerar spårbart. I mitt fall skulle det innebära 74:- för det storleksmässigt helt felaktiga och kvalitetsmässigt bristfälliga fotstödet SafeStep. Ett seriöst företag skulle ha tagit tillbaka skräpet helt kostnadsfritt.